speltak scouts

Scouts is de officiƫle naam voor de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar, zowel voor jongens als voor meisjes. De oude namen verkenners (jongens) en padvindsters of gidsen (meisjes) worden ook nog vaak gebruikt.

Ontwikkel je eigen mening

Om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt. Je wilt weten hoe het is om moslim in Nederland te zijn. Hoe vies of schoon het water in de IJssel is. Waarom Max Havelaar koffie beter is. En als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting mag je zeggen wat je vindt. Ook als je 10 jaar bent.

Gebruik je talenten

Een Scout ontwikkelt z'n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, lopen van een tocht met kaart en kompas, boogschieten, primitief koken op een houtvuurtje, vliegers maken... je kunt het zo gek niet bedenken. Te veel om hier op te noemen dus.

Verder kijken dan je neus lang is

Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving. In binnen- en buitenland. Een Scout wil van alle culturen in de wereld iets leren. En dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen voor de Jamboree. De volgende Jamboree wordt gehouden in 2003 in Thailand.

Natuur

Geen beter leven dan buitenleven. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Dat is iets wat je belooft als je bij Scouting komt.

Ploegwerk

Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met je eigen ploeg. Het is een groepje van ongeveer zes Scouts waarmee je veel gaat samenwerken. De een is een kei in het navigeren met het kompas, de ander heeft binnen vijf minuten het vuur branden. In een ploeg leer je van elkaar. Je zult merken dat de Scouts rekening met jou houden. Ze hebben iets voor je over. Dat komt omdat je iets moet beloven als je Scout wilt worden. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk:
Jullie kunnen op me rekenen.

Op kamp

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen ploeg in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met kaart en kompas. Hiken en niet weten waar je 's avonds slapen zal. Dikke vrienden worden.

Wat kan je van leiding verwachten?

De leid(st)ers zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het zomerkamp gereserveerd is. Ze zorgen ervoor dat de Scouts een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een programma is wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Een ontdekkingsreis

Je hebt het nu wel door: plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting ontdek je de wereld om je heen. En daar leer je van. Je verlegt steeds je grenzen op een avontuurlijke manier. Je leert je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je straks 14 (en een beetje) bent en naar de Explorers gaat, kan jij zelfstandig beslissingen nemen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Jij maakt je eigen avontuur. Je weet hoe je uitdagingen moet aanpakken. En daar heb je voor de rest van je leven voordeel van.

Meedoen?

Als je informatie wilt over de Scouts kun je gewoon bij een opkomst komen meedoen, kijk even in de scoutsagenda op deze site om te zien of we op het gebouw aanwezig zijn en wat we doen. Vragen voor de scoutsleiding per mail mag je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Scoutsteam

Foto Ellen

Ellen

Chil

Silhouet Rosalie

Rosalie

Oe

Silhouet Dorus

Dorus